Hoe moet je jouw fietskleding wassen?

13 mei 2022

Uiteraard is het niet te voorkomen dat je fietskleding vies wordt. Als het niet komt door een rit door de regen in de modderige bossen, komt het wel door het zweten tijdens een mooie rit in de zon. Gelukkig is fietskleding makkelijk uit te wassen, waardoor je weer fris en fruitig met je gewassen kleding op pad kunt. Het is wel belangrijk om de fietskleding met de grootste zorg te wassen vanwege de speciale stoffen waar fietskleding van gemaakt is. Hieronder wat tips om fietskleding op de juiste manier te wassen, zodat je het langst van je nieuwe kleding kunt genieten.

Tip 1: Was nieuwe fietskleding een keer met de hand

Net een nieuw fietsshirt gekocht? Begrijpelijk dat je hier zo snel mogelijk de blits in wilt maken tijdens een van jouw fietsritten. Toch is het verstandig om voor de eerste tocht het nieuwe shirt een keer met de hand in koud water te wassen. Gebruik hier geen vloeibaar wasmiddel voor, maar het liefst waspoeder. Waspoeder zorgt er namelijk voor dat beschermende lagen in de fietskleding langer intact blijven. Dit geldt overigens voor alle wasbeurten met fietskleding. Voordat je jouw fietskleding met de hand wast met het waspoeder, kun je vooraf de fietskleding wassen met azijn, om zo het ergste vuil er al uit te laten trekken. Hierbij hoef je zelf niet veel te doen, een kwartiertje laten weken is voldoende.

Tip 2: Was de kleding gelijk na een rondje fietsen

Als je helemaal uitgeput thuiskomt van een rondje fietsen, heb je natuurlijk geen zin om gelijk de was te doen. Het is voor je fietskleding wel het beste om direct in de was te doen. Door het laten liggen van vieze fietskleding laat je bacteriën hun gang gaan en settelen zij zich in jouw mooie pakkie. Dat wil je niet! Om je fietskleding niet te laten aantasten in kwaliteit en in looks, is het dus aan te raden om de kleding meteen even te wassen. Dan kun je de kleding ook zo snel mogelijk weer aan!

Tip 3: In de wasmachine mag, maar niet te warm!

Over dat eerste handwasje kun je jezelf misschien nog wel heen zetten, maar om dit elke keer te moeten doen... Daarvan kunnen wij ons voorstelen dat dát misschien net te veel is gevraagd. Je kunt je fietskleding  prima in de wasmachine wassen, zolang je maar goed de wasvoorschriften volgt. Je kunt daarvoor prima het handwasprogramma op de wasmachine gebruiken. Let wel even op dat je de temperatuur niet hoger dan 30 graden instelt. Verder is het een absolute no-go om wasverzachter te gebruiken en moet je zeker niet te veel wasmiddel gebruiken. Liever te weinig dan te veel. Wanneer er nog resten wasmiddel in je kleding zit, kan dat namelijk verschrikkelijk gaan jeuken of irriteren.

Tip 4: Zorg dat alle risten en klittenbandsluitingen dicht zijn

Om beschadigingen aan je fietskleding te voorkomen is het belangrijk dat alle ritsen en klittenbandsluitingen goed gesloten zijn als je de fietskledingw wat. Is dit niet mogelijk of ben je bang dat het alsnog misgaat? Dan raden we aan om een waszak te gebruiken. Om er helemaal zeker van te zijn dat je fietskleding zo mooi mogelijk blijft in de was, zou je kunnen overwegen om alle kledingstukken in een aparte waszak te doen. Door je fietsbroek, fietsshirt en fietshandschoenen allemaal in een aparte zak te doen, ben je goed op weg het maximale uit je fietskleding te halen.

Tip 5: Niet in de droger!

Probeer je fietskleding na het wassen gewoon aan de lucht te laten drogen. Pak voor je fietsshirt een hangertje en hang hem aan de waslijn. Hetzelfde geldt voor baselayers. Broeken met bibs kun je het beste gewoon wegleggen of over een reling hangen om te laten drogen. Op die manier voorkom je dat de schouderbanden onnodig uitrekken. Let er wel op dat je de kleding niet in de zon laat drogen. Dat kan ervoor zorgen dat je rode fietsshirt langzaam verkleurd naar roze. Het fijne aan fietskleding is dat het vaak erg snel droogt. Superhandig als je jouw fietskleding de volgende dag weer aan wilt.

Korte tips

Controleer op vlekken na het wassen! Na het drogen krijg je deze er bijna niet meer uit. Zie je dus nog vlekken? Was opnieuw!
Fietsjassen en windjacks goed beoordelen. Kijk goed of het nodig is om deze te wassen. Bij elke wasbeurt slijt kleding namelijk, dus het zou zonde zijn dit onnodig te doen.

Hoe moet je jouw fietskleding wassen?

13 mei 2022

Uiteraard is het niet te voorkomen dat je fietskleding vies wordt. Als het niet komt door een rit door de regen in de modderige bossen, komt het wel door het zweet tijdens een mooie rit in de zon. Gelukkig is fietskleding makkelijk uit te wassen, waardoor je weer fris en fruitig met je gewassen kleding op pad kunt.

Echter is het belangrijk om de fietskleding met de grootste zorg te wassen door de speciale stoffen die fietskleding kan bevatten. Hieronder wat tips om fietskleding op de juiste manier te wassen, zodat je het langst van je nieuwe kleding kunt genieten.


Tip 1: Was nieuwe fietskleding een keer met de hand

Net een nieuw fietsshirt gekocht? Begrijpelijk dat je hier zo snel mogelijk de blits in wilt maken tijdens een van jouw fietsritten. Toch is het verstandig om voor de eerste tocht het nieuwe shirt een keer met de hand in koud water te wassen. Gebruik hier geen vloeibaar wasmiddel voor, maar het liefst waspoeder.

Waspoeder zorgt ervoor dat beschermende lagen in de fietskleding langer intact blijven. Dit geldt overigens voor alle wasbeurten met fietskleding. Voordat je jouw fietskleding met de hand wast met het waspoeder, kun je vooraf de fietskleding wassen met azijn, om zo het ergste vuil er al uit te laten trekken. Hierbij hoef je zelf niet veel te doen, een kwartiertje laten weken is voldoende.


Tip 2: Was de kleding gelijk na een rondje fietsen

Als je helemaal uitgeput thuiskomt van een rondje fietsen, heb je natuurlijk geen zin om gelijk de was te doen. Echter is het voor je fietskleding het beste deze gelijk schoon te maken en in de was te doen. Door het laten liggen van vieze fietskleding laat je bacteriën hun gang gaan en settelen deze zich in jouw mooie pakkie.

Om je fietskleding niet te laten aantasten in kwaliteit en in de looks is het dus aan te raden om de kleding meteen even te wassen. Kun je de kleding ook zo snel mogelijk weer aan.


Tip 3: In de wasmachine mag, maar niet te warm!

Om de eerste keer nog met de hand te wassen kun je jezelf misschien nog wel overheen zetten, maar om dit elke keer te moeten doen, daarvan kunnen wij ons voorstelen dat dat demotiverend werkt. Je kunt je fietskleding dan ook prima in de wasmachine wassen, zolang je maar goed de wasvoorschriften volgt. Je kunt dan ook prima het handwasprogramma op de wasmachine gebruiken.

Daarbij moet je erop letten dat je de temperatuur niet hoger dan 30 graden instelt. Verder is het een absolute no-go om wasverzachter te gebruiken, en moet je zeker niet te veel wasmiddel gebruiken. Liever te weinig dan te veel. Wanneer er nog resten wasmiddel in je kleding zit, kan dat namelijk verschrikkelijk gaan jeuken of irriteren.


Tip 4: Niet in de droger!

Probeer je fietskleding na het wassen gewoon aan de lucht te laten drogen. Pak voor je fietsshirt een hangertje en hang hem aan de waslijn. Ditzelfde geldt voor baselayers. Broeken met bibs kun je het beste gewoon wegleggen of over een reling hangen om te laten drogen, hiermee voorkom je dat de schouderbanden onnodig uitrekken.

Let er wel op dat je de kleding niet in de zon laat drogen, dit kan ervoor zorgen dat je rode fietsshirt langzaam verkleurd naar roze. Het fijne aan fietskleding, is dat het vaak erg snel droog is. Superhandig als je je fietskleding de volgende dag weer zou willen gebruiken.


Tip 5: Zorg dat alle ritsen en klittenbandsluitingen dicht zijn

Om beschadigingen aan je fietskleding te voorkomen is het belangrijk dat alle ritsen en klittenbandsluitingen goed gesloten zijn. Is dit niet mogelijk of ben je bang dat het alsnog misgaat, is het aan te raden om een waszak te gebruiken. Om er helemaal zeker van te zijn dat je fietskleding zo mooi mogelijk blijft in de was, zou je het kunnen overwegen om alle kledingstukken in een aparte waszak te doen. Door je fietsbroek, fietsshirt en fietshandschoenen allemaal in een aparte zak te doen, ben je goed op weg het maximale uit je fietskleding te halen.


Korte tips


Controleer op vlekken na het wassen!
Na het drogen krijg je deze er bijna niet meer uit. Zie je dus nog vlekken? Was opnieuw!

Fietsjassen en windjacks goed beoordelen. Kijk goed of het nodig is om deze te wassen. Bij elke wasbeurt slijt kleding namelijk, dus het zou zonde zijn dit onnodig te doen.