Hardlopen vs. Wielrennen

img_3192_4

Dongen - 10 maart 2020

Het voelt een beetje als appels met peren vergelijken. Hardlopen vs wielrennen. Een keuze maken tussen deze twee sporten kan ik al helemaal niet. Wielrennen mijn oude liefde, waar ik zoveel mooie herinneringen aan heb.  Hardlopen mijn nieuwe liefde. Waar ik, wat ik nooit had gedacht, verslaafd aan ben geraakt. 

Wielrennen: 
Het was mijn vader die me in mijn jeugdjaren besmet heeft met het wielrenvirus. Hij was een fanatiek wedstrijd wielrenner en hij regelde voor mij mijn eerste echte racefiets. Samen maakten we ons eerste tochtje, dit herinner ik me nog goed. Beide waren we trots, ik omdat ik 20 km per uur fietste en mijn vader omdat we samen zijn passie deelde. 
Van gewoon lekker fietsen, werd naarmate ik ouder werd het trainen serieuzer. Ik sloot me aan bij een wielervereniging, kreeg een nieuwe fiets en ging wedstrijden rijden in binnen -en buitenland. Met mooie en waardevolle herinneringen kijk ik terug op deze tijd. Natuurlijk waren er ook minder mooie momenten. Wielrennen is en blijft een gevaarlijke sport, en ook ik heb dus meerdere malen het asfalt van dichtbij mogen bewonderen. Drie keer een gebroken sleutelbeen (tsja ik ben een echte wielrenner), gekneusde lichaamsdelen, een hersenschudding en meerdere schaafwonden, zorgden er echter niet voor dat mijn liefde voor de sport verdween. 
Toch kwam het wielrennen een aantal jaar geleden op een laag pitje te staan. Ik ging samenwonen, werkte 40 uur en kreeg twee prachtige kinderen. Ik kon het niet meer opbrengen om veel te trainen en haalde daardoor niet meer het niveau wat ik wilde. Voor mij was het alles of niets en hierdoor hing ik mijn fiets uiteindelijk toch aan de wilgen.

Hardlopen: 
Als er iets is waarvan ik altijd heb gezegd dat is echt niets voor mij, dan is het hardlopen. Ik had het een aantal keer geprobeerd, maar erg succesvol was dit niet. Het was Crissy, mijn collega, die me overhaalde om het toch nog eens te gaan proberen. Zij trainde voor de marathon en hoe leuk zou het zijn als ik tijdens die marathon een stukje met haar mee zou kunnen lopen. Het begin was moeilijk, ik was te zwaar (mijn zwangerschapskilo’s waren blijven hangen), ik sportte helemaal niet meer (had totaal geen conditie) en zat op dat moment niet lekker in mijn vel. Onze jongste zoon (nu vijf jaar) was een huilbaby en ik sliep nauwelijks. Energie om te sporten had ik eigenlijk niet. Toch heb ik doorgezet, iets waar ik mezelf vandaag de dag nog heel dankbaar voor ben. Al snel ging het lopen beter en liep ik vijf kilometer aan één stuk. Een hele overwinning, ik kon het dus toch. 
Ik werd steeds fitter, mijn conditie kwam terug en ik voelde me weer fijn. Langzaam bouwde ik mijn kilometers uit, genoot ik van steeds langer wordende duurlopen en vorig jaar april liep ik mijn eerste marathon #enjoythedistance.

Hardlopen vs. wielrennen:   
Door mijn blessures heb ik afgelopen zomer de liefde voor het fietsen weer helemaal teruggevonden. De rondjes die ik maakte werden steeds langer en het tempo ging weer omhoog. Ik kon net als vroeger, weer enorm genieten van de ‘tourkes’ op mijn fiets. Toch wilde ik toen het beter ging met mijn blessure, het lopen langzaam weer oppakken. Tijdens deze periode kwam ik erachter dat het beoefenen van beide sporten voor mij de ideale combinatie is. Na een zware looptraining is het heerlijk om een rondje op de souplesse te fietsen, waardoor mijn spieren kunnen herstellen en ik mezelf weer kan op laden voor de volgende looptraining.  Ook pak ik als ik een klein pijntje voel, nu eerder mijn fiets. Een stilzitter ben ik totaal niet, dus de racefiets is dan een prima alternatief.

Zoals jullie begrijpen kan en wil ik helemaal geen keuze maken tussen lopen en fietsen. Voor beide sporten heb ik een zwak en de komende maanden staan er zowel leuke hardloop als wielrenevenementen op de planning. Als trotse ambassadeur van Rogelli bof ik natuurlijk. Voor beide sporten hebben ze een toffe nieuwe zomerlijn met leuke vrolijke kleuren en designs. Hierin mogen pronken is natuurlijk een voorrecht en dit maakt me alleen nog maar gemotiveerder.

Zijn jullie benieuwd naar deze mooie collectie of naar op welke manier ik naar mijn nieuwe uitdagingen toe train, hou dan mijn Instagram (@Hanneke_runs) in de gaten. Hier hou ik jullie graag op de hoogte.